Web
Analytics
Hoe verf ik schoenen?

Hoe verf ik schoenen?


Bij ons in de schoenmakerij is een veelgestelde vraag hoe je schoenen met schoenverf (indringverf) een andere kleur kan geven of schoenen kan bijkleuren. Het belangrijkste voordat je begint met schoenen verven is dat je weet van welk materiaal de schoen gemaakt is, het zogenaamde bovenleer:
Suede of Nubuck leer
Glad leer

Want als je dit weet kan je bijpassende schoenverf kopen. De verf voor Nubuck of Suede is anders dan voor glad leer. De open structuur van Nubuck en Suede is lastiger te verven. Kunststof schoenen kan je ook verven, maar gebruik daarvoor textielverf. Bij gebruik van te veel verf zal de schoen stug worden. Ook raden we aan om de schoen donkerder te maken dan de huidige schoenkleur. Een lichte kleur over donker geeft veelal geen mooi resultaat.

Voorbereiding voor je schoenen gaat verven

Verwijder voordat je begint altijd eerst de veters uit de schoenen. Maak daarna de schoenen goed schoon en laat ze drogen. Voor gladde leren schoenen kan je een leer reiniger gebruiken. Handig is ook om vooraf eerst alles klaar te leggen wat je tijdens het verven van de schoenen gaat gebruiken. Controleer bij een potje schoenverf of in de dop ook een kwast zit.

Wat heb je nodig voor schoenen verven?

Voor schoenen verven, is het volgende nodig:

1. Schoenverf of spuitbus in de gewenste kleur.
2. Leder cleaner voor het schoonmaken.
3. Oude kranten om op te werken en om in de neus te proppen.
4. Plastic handschoentjes.
5. Een kwastje indien er in de verfpot geen kwast zit.
6. Schilderstape voor het afplakken van zolen en binnenkant.
7. Een ruimte die goed geventileerd wordt.
8. Nieuwe veters die bij de schoen kleur passen.

Schoenen verven met schoenverf

1. Reingig de schoenen en zorg dat ze droog zijn.
2. Haal de veters uit de schoenen.
3. Stop de neuzen vol met oude kranten.
4. Plak de zolen en binnenkant af met tape.
5. Doe plastic handschoentjes aan.
6. Zorg dat het verfpotje of spuitbus goed is geschud.
7. Breng een eerste dunne verflaag aan.
8. Laat tien minuten de verf intrekken.
9. Breng opnieuw in een dun laagje verf aan.
10. Laat nu de verf een dagje drogen.
11. Poets de schoenen met de juiste kleur schoenpoest.
12. Rijg de nieuwe veters in de schoenen.
    
Maak een werkplek waar je gemakkelijk kan verven en ook goed bij de materialen kan. Dek de plek af met oude kranten of een zeiltje. Vooraf zorg je er voor dat de leren schoen met leder cleaner schoon is gemaakt en goed droog zijn. Haal de oude veters uit de schoenen. Door ervoor te zorgen dat de neuzen van de schoenen bol staan, is de verf makkelijker aan te brengen. In de schoenwinkel gebruiken we schoenspanners, maar thuis werken met oude kranten is ook prima.

Omdat de schoenzolen (of de hakken als het om pumps gaat) en binnenkant van de schoenen niet mee gekleurd hoeven te worden, plak je die af met schilderstape. Een ander soort tape kan ook, maar schilderstape is weer gemakkelijk te verwijderen.

Voordat ik begin doe ikzelf altijd voor de zekerheid altijd dunne plastic handschoentjes aan. Het kan gebeuren dat er verf morst of dat de spuitbus net ietje uitschiet. Hier heb je dan geen last van en na de klus gooi de handschoentjes weg.

Schud de verfpot of spuitbus een paar keer goed heen en weer. Test de verf door met de kwast op een stukje krant te schilderen. Doe hetzelfde als je werk met de spuitbus. Je weet nu de dikte van de kwast of de spuitmond. Zowel met de kwast als met spuitbus werk je met " halen". Een veeg of streep van boven naar benenden. Dit geeft het mooiste resultaat want de verf wordt egaal op de schoen aangebracht.

Nu is het tijd om de schoenen te verven. Werken met 2 dunne laagjes schoenverf is beter dan te veel verf gebruiken. Het materiaal droogt uit en wordt stug als de verflaag te dik is. Werk zowel met de kwast als de spuitbus, met halen die een richting op gaan. Dus niet heen en weer. En vergeet niet om de tong van de schoon mee te verven.

Laat de schoenen een tijdje drogen. Een minuut of tien is prima. Om dit te versnellen kan je ook een fohn gebruiken. Leg de pas geverfde schoenen niet in de buurt van een verwarming. De schoenverf droogt te snel uit, geeft scheuren en trekt niet het leer in.

Na het drogen kan je bepalen of je nog een laagje aanbrengt. Mijn ervaring is dat meestal twee keer nodig is voor een dekkende verflaag. Ben je tevreden, dan leg je de schoenen op een veilige plek om te drogen.

Na een dag drogen is de verf goed ingetrokken en doe je schoenpoets schoenwax of ledervet op de geverfde schoenen. Hiermee zorg je dat de schoen weer glans krijgt. Hierover hebben we ook een artikel geschreven. Als laatste rijg je de nieuwe veters in de schoenen.

Schoenen verven door de schoenmaker

Twijfel je of of je zelf je schoen wilt verven of vind je het veel moeite om zelf te doen? Je kan het ook door de schoenmaker laten uitvoeren en aan ons uitbesteden. Maar weet wel dat onze professionele wijze dezelfde is als hierboven beschreven.

Tip: als je sneakers gaat aanpakken, gebruik dan verfstiften met een dunne punt. Je kan hiermee goed gedetailleerd de door jou gewenste delen inkleuren of een patroon ontwerpen.
    07-05-2020 12:01

Paul Schoenmakers

Weeshuissteeg 3

 

  • KvK nummer 36007987
  • B.T.W. id nummer NL001601547B59
  • Bank gegevens:
  • ING bank: NL37INGB0672626357
  • IBAN/SEPA Nummer:
  • NL37INGB0672626357 , BIC Nummer: INGBNL2A

 

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Betreft: openingstijden tijdens lockdown tot 09-02-2021

Maandag       gesloten
Dinsdag        10:00 tot 15:00
Woensdag    10:00 tot 15:00
Donderdag   10:00 tot 15:00
Vrijdag          10:00 tot 15:00
Zaterdag       10:00 tot 15:00
Zondag          gesloten
Online 24 uur